top of page

Kā palīdzēt sev ieviest noturīgus ieradumus?

Noturīgu ieradumu ieviešana nav vienkārša. Jā tā būtu - 80% no jaunā gada apņemšanām neciestu sakāvi jau nepilna mēneša laikā! Taču, kā ieradumus veidot vieglāk realizējamus, līdz ar to – noturīgākus un procesu – vieglāku un patīkamāku?


Kā Tev ir gājis ar Jaunā gada apņemšanos?

  • ✅ Viss ir ļoti labi – tupinu!

  • ❌ Nesanāk tik labi, kā gribētos

  • 🤷 Man nebija apņemšanās


Ko Tu vēlies darīt? Noderfinē savu ieradumu un tā mērķi.

Nodefinē savu mērķi ieraduma veidošanai. Viens no labi zināmiem veidiem ir SMART mērķu uzstādīšanas metodoloģija.


Pēc SMART metodoloģijas nospraustajiem mērķiem jābūt:

  • konkrētiem,

  • izmērāmiem

  • sasniedzamiem

  • svarīgiem

  • izmērāmiem laikā.

Nodefinē – kāpēc Tev to vajag?

Ir vērts vēlreiz sev pārvaicāt - kādēļ šis ieradumus man ir svarīgs? Vai tas ir mans atbilstošs? Kāds būs mans ieguvums? Būtiski, lai ieradumus un mērķis būtu svarīgs un piemērots tieši Tev, nevis aizgūts, jo “tā dara visi”.


Sāc ar mazumiņu

Uzstādi sev nelielu, ļoti reāli sasniedzamu ieraduma mērķi. Piemēram, nevis noiet dienā 5 kilometrus, bet pastaigāties tikai 5 minūtes.


Ievies atgādinājumus

Kas Tev atgādinās par to, kas un kad Tev ir jādara? Tas var būt gan atgādinājums, gan noteikts pulksteņa laiks vai cits ieradums, kas atgādina: “Hei, tagad Tev ir jāda ….”


Padari to vienkāršu

Pielāgo apstākļus tā, lai tie strādātu Tavā labā! Lai realizēt ieradumu būtu viegli. Katrs sarežģījums, papildus darbība un piepūle Tevi attālina no ieraduma realizēšanas.


Kļūsti par To cilvēku!

Izjūti un identificējies ar cilvēku, kuram šis ieradums jau izdodas viegli! Iztēlojies un iejūties cilvēka ārā, kurš, piemēram, jau regulāri nodarbojas ar sportiskām aktivitātēm. Sajūtu, kāda ir viņa stāja, viņa pašsajūta, ieguvumi.


Atodi atbalsu

Visvieglāk ir lietas darīt kopā – sociālais aspekts motivē un, protams, bieži darīt kopā vienkārši ir jautrāk un patīkamāk! Bet, ja tas nav iespējams, atrodi citu veidu, kā vari gūt papildus atbalstu un motivāciju no apkārtējiem. Piemēram, ieviešot atskaitīšanās partneri.



Pat, ja Tu jau zini teoriju, ir vērts veltīt vismaz 10 minūtes laika, lai par katru no ieraduma aspektiem padomātu un izveidotu savu individuālo plānu.



Ieradumi nenāk viegli? Šeit - mazs palīgs noturīgu ieradumu ieviešanai


Esam sagatavojuši nelielu materiālu un darba lapu, kurā vari piefiksēt savas idejas un pārdomas par veiksmes faktoriem sava noturīgā ieraduma ieviešanai. Vari to aizpildīt elektroniski vai izkopēt uz aizpildīt ar roku.



Ieradumu veidošana - interaktīvā darba lapa - Vesels Birojs
.pdf
Download PDF • 159KB

Seminārs: Pašefektivitāte un ieradumu veidošana


Strukturēta informācija, uzdevumi un iedvesmas deva palīdzēs veiksmīgāk izzināt sevi un atrast veidus, kā veiksmīgāk sasniegt iecerēto: gan labāk izprotot sevi, motivācijas faktorus un gribasspēku, gan to, kā attīstīt savu pašefektivitāti un kas ir tie soļi, kā palīdzēt sev ieviest ieradumu ilgtermiņā.

Elīna Zelčāne geštaltterapeite Vesels Birojs lektore

Ja redzi, ka Tavai komandai noderētu seminārs par pašefektivitātes un ieradumu veidošanas jautājumiem, uzzini vairāk par Vesels Birojs lektores Elīnas Zelčānes vadīto semināru šajā materiālā!


Iespēja tēmu sadalīt divās daļās: "Gribasspēks un pašefektivitāte" un "Noturīgu ieradumu ieviešana".


Pašefektivitāte un ieradumu veidošana - E.Zelčāne - Vesels Birojs
.pdf
Download PDF • 81KB

bottom of page