top of page

Mājas darba vietas ergonomika. Kam pievērst uzmanību, lai darbs būtu veselīgs?

Atšķirībā no darba vides birojā, kas vairāk atrodas darba devēja pārraudzībā, fiziskā darba vide mājās ir atkarīga no mums pašiem. Tas attiecas ne vien uz darba vietas iekārtojumu (galds, krēsls, monitora novietojums), bet arī gaisa kvalitāti telpā un apgaismojumu.


Ergonomisks darba vietas iekārtojums


Viens no galvenajiem ergonomiskas un veselīgas darba vides principiem, ir ekrāna novietojums. Ja ikdienā strādā ar portatīvo datoru, mēģini atrast veidus, lai ekrāna augšējo malu paceltu acu augstumā (vai nedaudz zem tā).


Ne vienmēr tam ir nepieciešams speciāls statīvs – īstermiņā var izlīdzēties arī ar stabilu kurpju kastes konstrukcijas palīdzību. Taču ideālā gadījumā, ilgstošam darbam izmanto ārējo monitoru. Pirmkārt, to būs iespējams novietot atbilstoši acu augstumam. Otrkārt, lielāks ekrāns parasti palīdz strādāt ātrāk un efektīvāk.


Ergonomika darbā - pareiz darba vietas iekārtojums - ieteikumi Vesels Birojs


Ir vērts apdomāt ieguldīt līdzekļus arī regulējama krēsla iegādē. Labs krēsls palīdzēs balstīt muguru, tas nenospiedīs kāju locītavas un būs pielāgojams atbilstoši auguma vajadzībām. Tieši papildus ekrāns un regulējams krēsls parasti ir divi galvenie ērtas un ergonomiski iekārtotas darba vietas veidojošie elementi.


Apgaismojums


Esot savā darba vietā, novērtē, vai apgaismojums ir pietiekams. Darba galds pie loga ir laba izvēle ne vien, lai būtu gaišāks, bet arī tādēļ, ka dabiskā gaisma un iespēja palūkoties uz ārpasauli ir būtisks faktors labai pašsajūtai un pat darba produktivitātei. Ideālā gadījumā darba galds ir novietots perpendikulāri logam.


Īpaši šobrīd, ziemas periodā, būtisks ir arī mākslīgais apgaismojums, piemēram, galda lampa. Pētījumi rāda, ka vēsāks (nedaudz zilgans) apgaismojums ir labāks koncentrēšanās spēju uzlabošanai un papildus enerģijai, savukārt, siltāks (dzeltenīgāks) apgaismojums palīdzēs relaksēties un veikt radošākus uzdevumus. Pamēģini “eksperimentēt” ar gaismas temperatūru, iegādājoties atšķirīgas gaismas temperatūras spuldzes – iespējams, pamanīsi, kā mainās Tava pašsajūta un noskaņojums.


Iekštelpu gaisa kvalitāte


Gaisa kvalitāte telpās bieži ir 2-5 reizes sliktāka nekā gaisam aiz loga. To nosaka gan CO2 koncentrācija gaisā, gan dažādu ķīmisku vielu klātbūtne, kas izdalās, piemēram, no mazgāšanas līdzekļiem, apdares materiāliem, mēbelēm. Īpaši, ja mājās ir vienīgi dabiskā ventilācija, tad regulāra telpu vēdināšana ir ļoti būtiska.


Piemēram, augsta CO2 koncentrācija darba telpā var radīt ne vien noguruma sajūtu un galvassāpes, bet arī ietekmēt darba kvalitāti. Pētījumi rāda, ka īpaši darbi, kas saistīti ar stratēģisku domāšanu un sarežģītas informācijas apstrādi, prasa izcilu gaisa kvalitāti.


Relatīvais gaisa mitrums


Relatīvais gaisa mitrums telpā ir vēl viena nianse, kurai būtiski pievērst uzmanību – īpaši laikā, kad aktuāla ir vīrusu izplatība. Pierādīts, ka visveselīgākais relatīvā gaisa mitruma līmenis ir 40-60%. Diemžēl apkures sezonā parasti tādu nav iespējams sasniegt bez mērķtiecīgas gaisa mitrināšanas. Ja Tavā mājoklī ir sauss gaiss, gaisa mitrinātājs būs labs ieguldījums gan elpceļu veselībā, dažādu vīrusa saslimšanu prevencijā, gan var palīdzēt ar sauso acu sindromu, ar ko nereti saskaras biroja darbinieki.


Darba vietas iekārtojums mājas birojā - darba vietas ergonomika - Vesels Birojs

Piecelies! Atpūtas pauzes ir palīgs Tavai veselībai un produktivitātei


Lai veidotu savu ikdienu kustīgāku un veselīgāku, padomā, kā vari biežāk piecelties. Pat, ja Tev nav stāvgalda, Tu noteikti vari atrast veidus, kā daļu no darba dienas pavadīt stāvus. Viens no ļoti vienkāršiem, bet efektīviem ieradumiem, ir piecelties vienmēr, kad atbildi uz telefona zvanu.


Tas, ko vari izmēģināt ar komandu, ir virtuālā “stāvsapulce”. Visi, kuri pieslēdzas zvanam, to dara stāvus – atrodot veidu, kā datoru vai telefonu droši pacelt acu augstumā. Iespējams, palīgā nāks stabilas kurpju kastes vai krēsls, kas novietots uz darba galda. Šajā gadījumā būtiska ir Tava izdoma un funkcionalitāte, taču izskats ir sekundārs. Pētījumi rāda, ka stāvsanāksme ir ne vien veselīga, bet tas var kļūt par produktivitāti vairojošu ieradumu. Salīdzinājumā ar tradicionālajām sanāksmēm, stāvsapulces parasti ir īsākas un palīdz labāk noturēt augstu enerģijas līmeni.


Interaktīvu kontroljautājumu sarakstu mājas darba vietas iekārtojumam atrodi šeit:


Interaktīvs materiāls - Kā iekārtota mana darba vieta Vesels Birojs
.pdf
Download PDF • 387KB


Autors: Laima Buša; Oriģinātais teksts publicēts Visma HRM Blogā: https://www.visma.lv/blogs/attalinatais-darbs-ka-stradat-veseligak-no-majas-biroja/

bottom of page