top of page

Darba aizsardzības mācības – kā tās padarīt interesantākas?

Esmu darba aizsardzībā jau vairāk kā 13 gadus, un kā darba aizsardzības speciālists zinu, cik tas ir izaicinoši katru gadu izdomāt ko jaunu (Tu taču nevari 5 gadus rādīt vienu un to pašu prezentāciju?).


Un tomēr likumdošana nosaka, ka vismaz reizi gadā darbiniekus ir jāapmāca darba aizsardzības jautājumos. Jā - arī biroja darbiniekus! Tas arī ir viens no iemesliem, kādēļ radās Vesels Birojs: man vajadzēja atrast sev palīgus darba aizsardzības mācību vadīšanai no cita skatu punkta.


Šeit esmu apkopojusi idejas, kas var palīdzēt darba aizsardzības mācības biroja kolēģiem “atsvaidzināt” un iedot pievienoto vērtību.


Mācības darba drošībā biroja darbiniekiem - Vesels Birojs

1. Atrodi mācībām fokusu


Viens no variantiem, ir katru gadu atrast savu fokusu, kam pievērst īpašu uzmanību. Piemēram, vienu gadu tas būs vairāk par darba vietas iekārtošanas ergonomiku un “knifiem”, kā biežāk izkustēties un kā darba vietu veidot produktīvāku. Otru gadu – par iekštelpu mikroklimatu, CO2 ietekmi uz kognitīvajām spējām u.tml. Nākamajā reizē – fokuss varētu būt uz stresa vadības jautājumiem.

Un tā – katru gadu kāda tēma padziļināti, ietverot vienkāršus, efektīvus soļus, kā uzlabot savu ikdienu.


2. Iesaisti mācību dalībniekus


Piemēram, pēc jaunu darba aizsardzības instrukciju izstrādāšanas, vari veidot instrukciju “darbnīcu”: katra kolēģu grupa saņem savu instrukciju, kuru pārlasa un nodefinē būtiskākās lietas. Ņemot vērā izdomu, katra komanda prezentē TOP svarīgākās lietas, kas ikvienam darbiniekam jāņem vērā.

Ideja: kolēģi var veidot darba aizsardzības plakātus vai īsas mācību filmiņas, ko prezentēt citiem dalībniekiem.


3. Kā kolēģi jūtas – izzini un prezentē rezultātus


Darba aizsardzības risku veiksmīgākai novērtēšanai un vajadzīgo pasākumu identifikācijai, vismaz reizi 2 gados iesaku veikt darbinieku aptauju saistībā ar darba vides un riska faktoriem. Ietver mācībās aptaujas rezultātus un praktiskus ieteikumus, kā risināt identificētās nepilnības.

Mācības var būt arī lielisks brīdis, lai aicinātu kolēģus uz diskusiju un ievāktu idejas, kā darba vidi veidot veselīgāku, drošāku un patīkamāku. Piemēram, veidojot nelielu dizaina domāšanas darbnīcu, kuras ietvaros atrast risinājumus sasāpējušiem jautājumiem.


4. Multimediju lietošana


Labi zināms palīgs darba aizsardzības speciālistiem ir Napo cilvēciņš, kurš jau daudzus gadus stāsta par dažāda veida riskiem un caur humoru palīdz pievērst uzmanību būtiskiem jautājumiem. Taču Napo nav vienīgā opcija: ielūkojies stradavesels.lv, kurā vari atrast video materiālus latviski, kā arī interaktīvo “Riska spēli”.

Galvenais – veido mācības tā, lai video materiāli papildinātu programmu, taču mācības nebūtu TV skatīšanās seanss.


5. Atodi vieslektoru


Tam nav jābūt pat ārējam vieslektoram – bieži kolēģu rindās ir lieliski talanti! Piemēram, varbūt no kolēģiem ir jogas instruktors, un ir gatavs novadīt biroja jogas nodarbību? Varbūt kāds mācās par uztura speciālistu un ir gatavs sagatavot interesantu stāstījumu par veselīgām uzkodām, ko ņemt līdzi uz darbu? Bet varbūt cits ir sertificēts koučs, un būtu gatavs padalīties ar noturīgu ieradumu veidošanas tehnikām?


6. Vizualizē to, ko stāsti


Iespējams, Tavai prezentācijai nepieciešama neliela “renovācija”? Ietver tajā foto fiksācijas no reālām situācijām, vizualizācijas, atsvaidzini informāciju ar kādu darba aizsardzības “memi” (iegūglē “workplace safety memes”) vai izpēti šo Facebook lapu.

Un neaizmirsti, vienmēr mācībās vari palūgt kolēģi, kurš var palīdzēt demonstrēt kādas konkrētas situācijas vai palīdzēt Tev vizualizēt, piemēram, kā pareizi darīt? Kā nav pariezi darīt? Kādēļ?



Kā Vesels Birojs var palīdzēt Tev darba aizsardzības mācībās?


Piedāvājam pielāgotas mācības, papildus materiālus un video mācības, lai padarītu savu darba aizsardzības apmācību sistēmu daudzveidīgāku un iesaistošāku.


Cits darba aizsardzības speciālists – cita pieeja


Varam sagatavot pielāgotu darba aizsardzības instruktāžas programmu, ietverot foto attēlus no darba vietām un tieši uzņēmumam specifiskus jautājumus. Darba aizsardzības apmācības iespējams papildināt ar tēmām par veselīgu darbu no mājām, idejām atpūtas pauzēm, veselīgo ieradumu veidošanu vai ātrajām stresa vadības tehnikām.


Piesaistīts vieslektors


Daļa no darba aizsardzības apmācībām var būt nodarbība ar fizioterapeitu, psiholoģijas jomas pārstāvi, miega speciālistu vai uztura zinātnieku. Nodarbība var tikt organizēta gan attālināti, gan klātienē – sākot no 30 minūšu “mini” lekcijas līdz 1,5 stundu semināra ar aktīvu dalībnieku līdzdarbošanos.

Tēmas tiek pielāgotas atbilstoši uzņēmuma vajadzībām, kā arī pieejami papildus materiāli, lai zināšanas veiksmīgāk ieviestu praksē.


Šeit atradīsi informāciju par Vesels Birojs lektoriem un piedāvātajām nodarbību tēmām:

Vesels Birojs - Lekciju un semināru katalogs - 09.2023
.pdf
Download PDF • 6.09MB

Pielāgotas darba aizsardzības apmācību filmiņas


Īpaši jaunajiem darbiniekiem, lai viņi saņemu apmācību jau pirms darba uzsākšanas, un ietaupītu laiku apmācību vadītājam, var noderēt uzņēmuma pielāgotas mācību video filmiņas.

Darba aizsardzības ievadapmācības un instruktāžas darba vietā video materiālos ietvertas būtiskākās darba aizsardzības tēmas, tajā skaitā personalizēta informācija: pie kā vērsties vajadzības gadījumā? Ko darīt ārkārtas situācijā? Kur notiek pulcēšanās? Kur atrodas aptieciņas? u.c. būtiski jautājumu.

Filmiņas veidotas animācijas stilā, un pielāgojamas gan latviski, gan angliski. Papildus pieejami arī zināšanu pārbaudes testa jautājumi.


Satiekamies Zoom uz virtuālo kafiju?


Uzzini vairāk par iespējām - piesakies uz sazvanu, kurā varam pārrunāt to, kā labāk un ērtāk veidot darba aizsardzības mācības vai kādu citu Tev interesējošu tēmu - par darba veselības un labbūtības jautājumiem.


Piesakies uz sarunu, aizpildot formu šeit vai uzraksti: info@veselsbirojs.lv


Laima Buša Vesels Birojs projekta veidotāja

bottom of page