top of page

Hronotipi: iepazīsti sevi labākam miegam un produktivitātei

Miega hronotips ir cilvēka iedzimtā tendence būt aktīvam vai nomodā noteiktās diennakts stundās. Pēc Michael J. Breus Ph.D, pastāv četri pamata miega hronotipi, un katrs no tiem raksturo cilvēkus, kuri jūtas vislabāk noteiktā diennakts laikā.


Šie hronotipi ir lācis, vilks, delfīns un lauva.


Miega hronotipi - veseselībai un produktivitātei
Miega hronotipi

Lauva


Lauva ir cilvēks, kurš dod priekšroku agrīnām rīta stundām un agram gulētiešanas laikam. Viņiem ir viegli pamosties agri rītā, un lauvas jūtas visaktīvākie un enerģiskākie dienas pirmajā pusē. Lauvām ir tendence būt regulāriem miega grafikiem un parasti šie cilvēki ir noteiktu rutīnu cienītāji.

Labākais laiks svarīgiem darbiem un mācībām: rīts, pirmā dienas puse

Ieteikums enerģijai un labsajūtai: saplānot svarīgākos darbus līdz pusdienslaikam, lai maksimāli izmantotu sev doto enerģiju

Izplatība: 15-20 %

Superspēja: parasti lauvas ir dabiski disciplinēti, un reti kuram no viņiem ir problēmas ar laba miega ritma ievērošanu. Tas palīdz uzturēt arī labu veselību.


Lācis


Atšķirībā no dažiem citiem miega hronotipiem, lāči nav izteikti ne “agrie putniņi”, ne “pūces”, bet gan atrodas kaut kur pa vidu. Viņiem var būt nedaudz vairāk enerģijas un koncentrēšanās spējas rītā un agrā pēcpusdienas laikā; enerģijas līmenis pakāpeniski samazinās dienas laikā, tādēļ noderīga var būt neliela diendusa, lai atjaunotu spēkus.

Lāčus, iespējams, vairāk nekā citus hronotipus ietekmē saules gaisma un tās dabiskais diennakts ritms, bet tieši viņiem bieži ir problēmas izveidot regulārus miega režīmus darba dienu laikā ("izgulēsies nedēļas nogalē").

Labākais laiks svarīgiem darbiem un mācībām: vēls rīts un dienas vidus

Ieteikums enerģijai un labsajūtai: gulēt vismaz 7-8 stundas katru dienu (negaidot nedēļas nogali) un mēģināt savu ritmu pielāgot saulei - protams, ja vien tas ir iespējams

Izplatība: 50-55%

Superspēja: tā kā lāču ir tik daudz, parasti mēs dzīvojam “lāču laika zonā”


Vilks


Vilks ir cilvēks, kurš dod priekšroku vēlam celšanās un gulētiešanas laikam. Vilki bieži vien jūtas visaktīvākie un radošākie tieši vēlu vakarā. Šim hronotipam raksturīgs, ka viņiem ir grūtības pamosties agri no rīta un sasniegt pilnu enerģijas jaudu jau dienas sākumā. Tā vietā, viņi jūtas visaktīvākie un radošākie vēlu vakarā, kad citas hronotipu grupas jau ir nogurušas.

Vilkiem var būt izaicinoši ievērot regulāru miega grafiku, īpaši, ja viņiem ir jāpielāgojas darba vai mācību grafikiem, kas prasa agras rīta stundas.

Labākais laiks svarīgiem darbiem un mācībām: vēls rīts un vakars

Ieteikums enerģijai un labsajūtai: meklēt veidus kā, par spīti vēlmei iet gulēt vēlu, varētu savākt vismaz 7 miega stundas

Izplatība: 15-20%

Superspēja: Vilki ir radošs un emocionāls hronotips, kas vislabāk kreatīvās “superspējas” realizē vēlu vakarā


Delfīns


Delfīns ir cilvēks, kuram bieži ir trausls miegs: miega laikā ir jutīgs un viegli pamostas. Viņu iekšējais pulkstenis strādā savādāk, kā citu hronotipu pārstāvjiem, jo tieši vakarā viņi piedzīvo kortizola pieplūdumu. Tādēļ bieži vien viņi nevar iemigt un piedzīvo trauslu miegu; ir jutīgāki pret trokšņiem un gulēšanas apstākļiem, kas var ietekmēt viņu miega kvalitāti. Tādēļ arī dienas laikā var piedzīvot brīžus ar zemu enerģijas līmeni.



Labākais laiks svarīgiem darbiem un mācībām: bieži tie ir neplānojami enerģijas uzplūdi, parasti pēcpusdienā

Ieteikums enerģijai un labsajūtai: ņemt atpūtas pauzes dienas laikā un vakarā meklēt vaidus, lai relaksētos un labāk iemigtu

Izplatība: 10%

Superspēja: Kā personības delfīni parasti ir ļoti inteliģenti un bieži vien perfekcionisti


Svarīgi atzīmēt, ka, lai gan miega hronotipi var sniegt ieskatu indivīda dabiskajās miega tendencēs, tie nav absolūti. Mūsu enerģijas līmeni, miegu un lasbsajūtu ietekmē dažādi faktori, ieskaitot dzīvesveida paradumus, darba grafikus un apkārtējos faktorus.


Tāpēc ir būtiski ievērot veselīgus miega paradumus un ieklausīties sava ķermeņa norādās, lai nodrošinātu, ka iegūstam pietiekami daudz atpūtas, lai justos labi un enerģiski.


Uzzini vairāk par to, kā veidot labu miega režīmu un kā izgulēties kvalitatīvāk mācībās ar miega speciālisti Martu Celmiņu


Vesels Birojs lektoriem 2023.gadā ir ir pievienojusies miega speciāliste Marta Celmiņa.

Miega speciāliste ārste Marta Celmiņa Vesels Birojs

Marta Celmiņa.


Miega speciāliste - pediatre, Epilepsijas un miega medicīnas centrs (BKUS). Latvijas Miega medicīnas biedrības valdes locekle.


Sertificēta polisomnogrāfijas metodes speciāliste, lektore. Zināšanas miega medicīnā papildinājusi vairākos miega centros Lielbritānijā, Zviedrijā un ASV.


Vairāku starptautisko publikāciju autore un līdzautore.



Marta ar savu zinātnē un medicīnā balstīto skatu ne vien runā par miega nozīmi, bet arī sniedz praktiskus padomus, kā uzlabot miega kvalitāti, un ko darīt, ja saskaramies ar dažādiem miega traucējumiem.


Ieskats mācībās "Kvalitatīvs un veselīgs miegs: seminārs ar miega speciālisti"


Seminārā Marta dalīsies zināšanās par tēmām:

  • Kā veidojas miegs un kāpēc tas vajadzīgs

  • Kas notiek, ja miega ir par maz un kādēļ miega trūkumu veiksmīgi izmantoja kā spīdzināšanas metodi

  • Kādi ir dažādi miega traucējumi (par kuriem bieži vien cilvēki nemaz neaizdomājas) un ko darīt, tos identificējot

  • Veselīgu miega paradumu nozīme un izstrādāšana

Mācību tēmas iespējams arī pielāgot un turpināt ar specifikākām tēmā, piemēram, par dažādiem miega traucējumiem un slimībām, vai piemēram, veidiem, kā uzlabot miega kvalitāti maiņu darbu gadījumā.


Nodarbības aprakstu atrodi šeit:

Kvalitatīvs un veselīgs miegs- seminārs ar miega speciālisti Martu Celmiņu - Vesels Birojs
.
Download • 181KB

Rakstā izmantotie avoti:


Michael J. Breus Ph.D. The Four Chronotypes: Which One Are You?https://www.psychologytoday.com/us/blog/sleep-newzzz/202104/the-four-chronotypes-which-one-are-you


Michael J. Breus Ph.D, Chronotypes

https://thesleepdoctor.com/how-sleep-works/chronotypes/


What Your Chronotype Says About Your Sleep Patterns

bottom of page