Kas jāzina par kafiju? 10 ieteikumi no kafijas pētnieces
- Ilze Laukalēja-Broka 
- Oct 20
- 2 min read
Updated: Oct 22
Kafijas popularitāte pasaulē turpina pieaugt, un arvien jauni pētījumi pierāda tās pozitīvo ietekmi uz veselību – no antioksidantu bagātības līdz prāta asuma un koncentrēšanās veicināšanai.
Tomēr daudziem joprojām ir šaubas: vieniem kafija saistās ar bažām par kuņģa dedzināšanu, citi vēlas to gatavot mājās, bet katra diena mēdz būt kā laimes spēle – vai šodien tā garšos tik labi, kā gribētos?

Es esmu Ilze Laukalēja-Broka, PhD, kafijas pētniece ar maģistra grādu uztura zinātnē un doktora grādu pārtikas un dzērienu tehnoloģijās. 12 gadus esmu pētījusi kafiju gan no bioloģiski aktīvo un gaistošo savienojumu puses, gan praktizējusies sensorās un patērētāju uzvedības pētniecībā.
Ar prieku dalos savā pieredzē, lai palīdzētu saprast, kā kafiju padarīt baudpilnu, drošu veselībai un katru tasi – par izcilu garšas piedzīvojumu.

Šajā ierakstā dalos ar 10 zinātnē un praksē balstītiem ieteikumiem, kas palīdzēs baudīt šo dzērienu ar zināšanām un prieku:
☕️ Labākais laiks kafijai ir 2–4 stundas pēc pamošanās, kad kortizola līmenis krītas un kofeīns neiejaucas organisma pamošanās ritmā. Iesaku nedzert kafiju tukšā dūšā, lai mazinātu kuņģa kairinājumu nākotntē.
☕️ Kafija uzlabo atmiņu un koncentrēšanos, ja to lieto mēreni (1–4 tases dienā). Gudri lietojot, tā ilgtermiņā tā var veicināt kopējo organisma veselību.
☕️ Kafija ir polifenolu* avots nr. 1. Austrumeiropā lielākā daļa polifenolu uzturā nāk tieši no kafijas, nevis augļiem.
*Polifenoli ir augu dabiskās aizsargvielas ar spēcīgu antioksidantu iedarbību: tie palīdz pasargāt šūnas no bojājumiem, mazināt iekaisuma procesus un ilgtermiņā stiprināt sirds un asinsvadu veselību.
☕️ Pirms publiskas uzstāšanās kafiju labāk izlaist, jo tā var paaugstināt jau esošo trauksmi un sausināt balsi.
☕️ Alternatīvas bez kofeīna – ja vēlies izvairīties no kofeīna, labāk izvēlēties kvalitatīvu bezkofeīna kafiju, grauzdētus miežus vai rudzus, jo šajos dzērienos akrilamīda līmenis parasti ir zemāks nekā cigoriņu dzērienos, kuri satur visaugstāko daudzumu.
☕️ Uzglabāšana. Kafiju vislabāk turēt cieši noslēgtā traukā vēsā, sausā vietā, ne ledusskapī. Svarīgi – atstāj to oriģinālajā iepakojumā, nepārber glītos stikla traukos un neturi blakus plītij, jo siltums un gaisma paātrina aromāta zudumu.
☕️ Grauzdējums. Grauzdējuma pakāpe gandrīz nemaina kofeīna daudzumu (tas tikai nedaudz samazinās ļoti tumšā grauzdējumā).
☕️ Ūdens temperatūra. Kafijas ekstrakcijai vajadzīgs ļoti karsts ūdens, ideāli ap 96 °C. Jo ātrāk pēc uzvārīšanās aplej kafiju, jo labāk iegūst pilnu garšu un aromātu.
Sadarbībā ar Vesels Birojs, iespējams uzaicināt mani uz vebināru vai interaktīvu klātienes nodarbību par kādu no tēmām:
- "Kafija un veselība: mīti un patiesība" 
- "Kafijas meistars savā virtuvē" 
Klātienē iespējams papildināt pasākumu arī ar nelielu kafijas meistarklasi un degustāciju.
Vairāk par nodarbību saturu lasi aprakstos šeit:




Comments