top of page

Pietiek sēdēt, #stāvkultūra ir klāt!

Arvien vairāk pētījumu pierāda fizisko aktivitāšu nozīmi ne vien fiziskās, bet arī mentālās veselības un kognitīvo spēju kontekstā.


Bet kā sēdēt mazāk, kā kustēties vairāk? Iespējams, atbilde Tev uz šo jautājumi ir skaidra. Taču vēlamies Tevi iedvesmot, lai nedēļu vari uzsākt ar labām iniciatīvām. Motivācija ir Tevī, taču neliela palīdzība vienmēr noder 🤓



✨Sāc savu rītu aktīvi. Pamēģini aiziet gulēt nedaudz ātrāk, lai no rīta 15 minūtes laika verētu veltīt nelielai vingrošanas vai jogas pauzei. Ne vienmēr ir nepieciešama trenažieru zāle – atrodi youtube sev patīkamu rīta vingrojumu programmu un esi lepns par sevi jau dienas startā!

✨Ja darbā Tev ir stāvgalds, vienmēr to darba dienas beigās noliec stāvus pozīcijā, lai izvairītos no kārdinājuma tik ērti iekārtoties biroja krēslā ar rīta kafijas krūzi.

✨Ideāli, ja Tev ir iespēja doties uz darbu ar riteni vai kājām. Taču, ja tas nav iespējams, pamēģini ieplānot lielāku attālumu ar kājām veikt no stāvvietas vai no sabiedriskā transporta pieturas.

✨Ja brauc uz darbu ar sabiedrisko transportu, izvēlies stāvēt kājās, nevis sēdēt.

✨Pamēģini darbā ieradumu - kad runā pa telefonu, piecelies kājās.

✨Ja esi kaismīgs grāmatu lasītājs mājās vai sabiedriskajā transportā, izmēģini audio grāmatu vai pārmaiņas pēc paklausies kādu podcastu – tas Tev dos iespēju apvienot sev interesantas informācijas uzņemšanu ar pastaigu.

✨Darbā ierosini izmēģināt stāvošo sanāksmi. Tā vietā, lai sēdētu, tās dalībnieki stāv kājās, kas ir ne vien veselīgi sēdoša darba veicējiem, bet arī efektīvi. Pierādīts, ka stāv-sapulces ir vidēji par 25% īsākas.

✨Lai Tavu vēlmi kļūt aktīvākam netraucētu lieki blakus faktori, pārdomā savu apavu izvēli – lai tie būtu ērti un piemēroti ilgstošākai stāvēšanai un staigāšanai.

Nekad nav slikts laiks veselīgiem paradumiem. Taču tagad, kad nāk pavasaris, veidot savus aktīvos un veselīgos paradumus ir vieglāk kā nekad. Izdomā vienu vai divus ieradumus, ko apsolies izmēģināt šonedēļ un sāc jau šodien. Ne rīt – šodien. Vislabāk jau tieši tagad!

bottom of page