top of page

Šķīvja princips un idejas veselīgām maltītēm

Tik daudz diētu un pārtikas produktu, kas sola īsā laikā darīt brīnumu lietas. Kā lai tajos neapjūk? Ja domājam par pilnvērtīgu un līdzsvarotu uzturu – ir pārbaudīti un pētījumos balstīti principi, kas droši derēs ikvienam veselam cilvēkam.


Tā, piemēram, līdzsvarotas ēdienreizes veidošanai ērts palīgs ir Šķīvja princips. Tā ir metode, kas izstrādāta Hārvarda universitātē, lai viegli un uzskatāmi parādītu, kā ikdienā izvēlēties to, ko likt uz sava šķīvja.


Šķīvja princips - veselīgs uzturs ar Gitu Ignaci - Vesels Birojs - mācības veselīgām maltītēm un enerģijai

Šķīvja princips ir vienkāršs:


🥦 Puse no šķīvja – dārzeņi un augļi (jo krāsaināk un daudzveidīgāk, jo labāk)

🌾 ¼ daļa no šķīvja – graudaugu produkti (īpaši labi, ja tie ir pilngraudu produkti)

🍳 ¼ daļa no šķīvja – olbaltumvielas (zivis, gaļa, olas, pākšaugi, piena produkti)


Ja Tev nepieciešama iedvesmas deva, Gita ir sagatavojusi sarakstu ar produktiem, kurus vērts savā ēdienkartē iekļaut biežāk.


🍠 Idejas dārzeņiem: kālis, kolrābis, rutks, puravs, selerija sakne, brokolis, briseles kāposti, kabacis, baklažāns, ķirbis, batāte, sviesta pupiņas, svaigā kukurūza, patisoni, artišoki, topinambūri


🍚 Idejas graudaugu produktiem: amarants, sorgo, griķu pārslas, brūnie rīsi, savvaļas rīsi, prosa, pilngraudu auzu pārslas, grūbas, mieži, lēcu vai turku zirņu makaroni


🌰 Idejas olbaltumvielu produktiem: paipalu olas, baltās, raibās, brūnās, sojas u.c. pupas, pelēkie un turku zirņi, lēcas, lucernas pupiņas, rieksti (mandeles, Brazīlijas, Indijas rieksti,

pekanrieksti, lazdu rieksti, ciedru rieksti, valrieksti), sēklas (linsēklas, saulespuķu, sezamsēklas, šia, kanepju u.c.), vistas gaļa, tītara gaļa, zivis.


Un neaizmirsti arī par labajām taukvielām! Arī tās mums ir nepieciešamas (vismaz 3 ēdkarotes dienā).


🌰 Idejas taukvielām: Olīveļļa (extra virgin), linsēklu eļļa, ezamsēklu eļļa, kaņepju eļļa, ķirbju sēklu eļļa, valriekstu eļļa, mandeļu eļļa, sviests.


 

Lekcijas un meistarklases par veselīgu uzturu kopā ar uztura zinātnieci, Vesels Birojs lekotri Gitu Ignaci


Protams, mēs varam skatīties uz uzturu arī kā palīgu veselības uzlabošanai un arī dažādu slimību ārstēšanai. Tur palīdzēs jau padziļinātas un pētījumos balstītas zināšanas, ar kurām uztura specialiste un zinātniece Gita Ignace dalās savās lekcijās un semināros.


Ja redzi, ka darba kolektīvam noderētu zināšanas un iedvesmas deva saistībā ar uztura jautājumiem, dod mums ziņu! Gita Ignace veido lekcijas un seminārus par tēmām:

💡 Kā iegūt kvalitatīvu enerģiju

💡 Cukurs un mana veselība

💡 Emocionālā ēšana un apzināta ēšana

💡 Uztura jautājumi īpaši sievietēm

Uztura zinātnece Gita Ignace - Vesels Birojs lektore un uztura speciāliste - mācības par veselīgu uzturu un ēdienu meistarklases

Tēmas, pēc vajadzības tiek pielāgotas un, ja nepieciešams, tiek veidotas arī atbalsta grupas komandām, ikdienā atgādinot par veselīgiem produktiem, ieradumiem un vienkāršām receptēm savas pašsajūtas un veselības uzlabošanai.


Vairāk par Gitu un viņas mācībām lasi šeit.


Lai izdodas,

Laima un Gita.

bottom of page